Prostat Hastalıkları

Prostat Hastalıkları ile ilgili burada okuyacağınız bilgiler Amerikan Üroloji Birliği (AUA) ve Avrupa Üroloji Birliğinin bütün ürolojik hastalıklarının tanı ve prostat tedavisindeki 2022 yılında yaptığı en son güncellemelerle yapılmıştır.

Günümüzde tıbbın gelişmesiyle hem insanların bilinçlenmesi hem de antibiyotiklerin çok gelişmesi ile prostatın akut enfeksiyonları ile pek karşılaşmıyoruz.

Günümüzde üroloji pratiğimizde mücadele ettiğimiz 3 prostat hastalığı söz konusudur:

  1. KRONİK PROSTATİT
  2. İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİ
  3. PROSTAT KANSERİ

Bu bölümde sizleri bu 3 hastalık hakkında anlaşılır ama detaylı şekilde bilgilendireceğim.

1- Kronik Prostatit

  • Kronik pelvik ağrı diye de adlandırılır
  • Kadınlarda ağrılı mesane sendromu diye bilinen hastalığın erkekteki karşılığıdır
  • Hayatı tehdit eden bir hastalık değildir ancak hayat kalitesini çok düşüren bir hastalıktır
  • Nitekim birçok hastada depresyon ve kaygı, ümitsizlik ve duygu durum bozukluğu eşlik eder,
  • Hastalığın başlama şekli kasıklarda, karnın alt kesimlerinde, testislerde apış arası diye bilinen bölgede (perine) ”yanma ve rahatsızlık” şeklindedir. “Yanma” hastalığı en iyi tarif eden ifadedir.
  • Kronik prostatit birçok hastada üroloji ile ilgisi olmayan başka şikayetlerde eşlik eder, bunların başında kabızlık ve barsaklar ile ilgili problemler gelmektedir
  • Ereksiyon kaltesinde azalma, penisin devamlı üşümesi, erken boşalma gibi şikayetler kronik prostatitli hastalarda yanma hissine eşlik eden diğer problemlerdir

Bunlara ilaveten kronik prostatitlilerde alt idrar yolları ile ilgili şikayetler çok ağır basar.

  • Sık idrar yapma,
  • İdrar akımında güçsüzlük
  • Gece idrar isteği ile uyanma
  • İdrar miktarının az olması, yanma, her idrarda azar miktar olması
  • Mesane doldukça ağrı ve rahatsızlık hissi artar, işeme sonrası bir miktar rahatlama olur

Tanıyı Nasıl Koyuyoruz

  • Multiparametrik prostat MR ile prostat içi enflemasyon (yangı) tanısı konur.
  • Tecrübeli bir cerrah tarafından yapılan (makattan) prostat muayenesi.

Nasıl Tedavi Ediyoruz?

  • Kronik prostatit bir enfeksiyon hastalığı değildir ama buna rağmen bazı antibiyotiklerin (hepsi değil) 6 hafta kullanımından hastalar yarar görür.
  • İyi huylu prostat büyümesinde kullandığımız ilaçlar çok kısa süre idrar yapmayı biraz kuvvetlendirerek bir miktar fayda sağlar
  • Bazı bitkisel hapların 12 hafta kullanılması yarar sağlar
  • Belirli aralıklarla tecrübeli bir ürolog tarafından yapılacak masaj hastalara fayda sağlamaktadır.

Kronik Prostatit Tedavisinde Prostat Masajı

2- Prostat Büyümesi (BPH)

Prostat aynı gözümüz kulağımız gibi bir organdır, hastalık deği̇ldi̇r, her erkek çocuk prostatı  i̇le doğar. Ancak halk dilinde  sıklıkla bende prostat var mı?, ben prostat olmuşum gibi söylemlerle karşılaşıyoruz. Halk dilinde kast edi̇len ben prostat olmuşum ya da bende prostat var mı? i̇fadelerinden kast edi̇len prostatın büyümesidir.

İnsanları hasta eden prostatın yaş almakla birlikte büyümesidir, prostat 40 yaşından sonra oluşan hormonal değişikliklerden dolayı büyümeye başlar. Bu büyümme kanser deği̇ldi̇r i̇yi̇ huylu büyümedi̇r ve ürolojide bu büyümeye bağlı görülen beli̇rti̇ler ve hastanın sıkıntıları “BPH” yani̇ iyi huylu prostat büyümesi̇ olarak bi̇li̇ni̇r.

Prostatın yaşla bi̇rli̇kte büyümesi̇ neden ve nasıl erkekleri hasta eder; aşadaki şeki̇lde görüldüğü gibi erkeklerde i̇drar kesesi̇nden çıkan i̇drar prostatın içinden geçen uretra (diş idrar kanalı) vasıtası ile dışarı atılır.

Prostatın i̇drar kanalı etrafindaki dokuları büyüdkçe prostat i̇çi̇nden geçen i̇drar kanalını sıkıştırarak i̇drarın dışarı atılmasına engel olmaya başlar. Bazen prostatın idrar kanalı etrafindaki dokulardan ziyade mesane çıkımını tıkayan büyüme şekli görülür, bu da mesanedeki idrarın dışarı atılmasına aynı şekilde engel olur.

Bu tıkanmaya bağlı hastalar neler hisseder?

  • İdrar atım gücün azalma, i̇drarın eskiye oranla daha öne düşmesi
  • İdrar yaparken, özellikle başlatırken yanma
  • İdrar başlatmada güçlük
  • Taksitli i̇drar (kesik kesik i̇drar yapma)
  • Tuvalette uzun kalma (uzun sürede i̇drarı boşaltma)
  • Tuvaletten tam boşaltamadan çıkma
  • Gece fazla sayıda i̇drara kalkma
  • Gündüz çok sayıda i̇drar yapma
  • Ani̇ i̇drar gelme hissi ve bazen tuvalete yetişemeden kaçırma

bu beli̇rti̇leri̇n bi̇r kısmı ya da varlığında bi̇ze başvuruyorlar.

Prostat Büyümesi ve Su Buharı Yöntemi ile ilgili detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.

3- Prostat Kanseri

Bu bölümde prostat kanseri ile ilgili tanı, takip ve tedavi ile okuyacaklarınız EAU (Avrupa Üroloji Birliği) ve AUA (Amerikan Üroloji Birliği) nın 2022’deki en son güncel bilimsel kılavuz ve bilgileridir.

Bütün dünyadaki üroloji uzmanları tanı ve tedavilerini bu birliklerin 10.000 lerce hasta üzerinde yaptıkları araştırmaların sonucunda elde ettikleri kılavuz bilgilerine dayanarak yaparlar, bu bilgiler belirli aralıklarla güncellenmekte ve bizler de bu güncellemeleri takip ederek tanı ve tedavideki gelişmeleri uygulamaktayız.

  • Genellikle 50 yaşından sonra görülür
  • Gelişmiş ülkelerde görülme sıklığı daha yüksektir, 1/ 8 oranında görülür
  • Bilinen nedenleri: obezite, D vitamini eksikliği, genetik (aile bireylerinde olması halinde görülme oranı 2.5 kat artar)
Prostat kanseri ile ilgili detaylara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Prostatın Büyüklüğü İle İdrar Yapma Şikayetleri Arasında Bir İlişki Var Mıdır?

Çok sık sorulardan bir tanesi ve çok mantıklı bir soru. Prostatın büyüklüğü ile idrar yapma şikayetleri arasında bir bağlantı var mı? Genellikle şöyle bir bağlantı diyebilirim. Prostatın büyüme şekliyle idrar yapma zorluğu arasında ciddi bir bağlantı var. Prostat her iki yana mesanenin ağzına doğru büyüyebilen bir organ, yaşlandıkça mutlaka herkesin prostatın büyüyecek. Eğer iki yana doğru büyürse çok fazla idrar sıkıntısı yaratmaz. Ama çok küçük bir mesale 150 gr bir prostatla hasta bir ömrünü tamamen geçirebilir. Hiç ameliyata gerek olmadan. Ama o prostatın bir kısmı veya 30, 35, 40 gr bir prostat mesane boynuna doğru ve mesanenin ağzını kaparsa o mutlaka ameliyata gider.

Bu makale EAU (Avrupa Üroloji Birliği) AUA (Amerikan Üroloji Derneği’nin) 2022 yılı güncellemelerine göre düzenlenmiştir.

BASIN

Prof. Dr. Tahir Karadeniz, ulusal gazeteler ve konuk olduğu televizyon programlarında ürolojik hastalıklar ve kanserler hakkında bilgiler veriyor.

Haberler ve Programlar Gazete Teşekkürleri

Hasta Görüşleri

Biz ileri evre böbrek tümörü ameliyatı olduk ve sıkıntılı olacağını düşündüğümüz süreç su gibi aktı geçti Tahir hocanın sayesinde minettarız kendisine. Gözünüz kapalı gönlünüz rahat Tahir hocaya emanet edebilirsiniz kendinizi çok çok teşekkür ediyorum. Sevgiler saygılar hocam 💐💐💐

Ezgi Aslan

23.03.2022

Başkalarına rahatlık ve şifa vermek için kendinizden çok şey veriyorsunuz. Bugün değil her zaman onurlandırılmayı hak ediyorsunuz. Geçen yıl bu gün bize hayatımızı yeniden verdiniz. Ömür boyu minnettar olacağız. Rabbim size sağlıklı uzun bir ömür versin. Çok teşekkür ederiz 🙏🏻 Hatice Bayram Alyagut. Saygı ve sevgilerimizle… İyi günler diliyoruz.

Bayram Alyagut

16 Şubat 2022

Bu gün tam 1 yıl oldu hayatımı değiştirdiniz onca yıl çektiğim çilem sayenizde son buldu kimse bana umut olmazken siz hem umut hem destek oldunuz hakkınızı asla ödeyemem.Her kızın bi kahramanı var derler benim kahramanım sizsiniz hocam,ömrünüz sağlıklı ve uzun olsun benim için çok değerlisiniz . Bana bir sürü hastanız mesaj atıyor hepsine tek tek dönüş yapıp sizi ve başarınızı anlatıyorum gururla 🙏🏻❤️

Gülbeyaz Aydın

1 Şubat 2022

Daha fazla hasta görüşü
Geri
0532 572 1376
0532 572 1376
Prof Dr TahirKaradeniz
prof.dr.tahirkaradeniz
Hasta Hikayeleri