Sistoskopi Nedir? Ne İşe Yarar?

Sistoskopi, Ürolojide çok kullanılan ve birçok ürolojik hastalığın tanısını tecrübeli bir üroloji uzmanının kullanması ile çok kolaylıkla koyabilen tanı yöntemidir. Kelime anlamı olarak mesanenin kamera ile incelenmesi anlamına gelir.

Erkekte ve kadında dış idrar yolundan (üretra) kamera ile girilerek uygulanır. Dış idrar yolundan girilir ve buradaki hastalıklar görülerek tanı konur.

Örneğin;

  • idrar yolu darlıkları,
  • idrar yolundan kaynaklanan tümörler (üretra türmörleri),
  • mesane tümörleri,
  • mesane taşları,
  • interstisyel sistit dediğimiz mesanenin ağrılı kronik hastalığında mesane içindeki yaraların tanısında ve mesane kapasitesini ölçmede çok sık kullanıyoruz.
  • Özellikle genç-orta yaş grubu kadınlarda uzun süren geçmeyen kronikleşen sistitlerin tedavisinde çok kullandığımız bir yöntemdir.
  • İdrar yapmada zorlanan erkeklerde prostatın büyüyerek mesane ağzını kapattığını görerek tanı koyabiliyoruz.

Sistoskopi’yi çoğunlukla genel anestezi ile yapıyoruz. Düşük dereceli derinleşmemiş mesane kanserlerinin 3 aylık takiplerinde lokal anestezi ile yapılıyor ancak yüksek riskli mesane kanserlerinin takibinde örnek almak gerekebileceği için genel anesteziyi tercih ediyoruz.

Hematüriidrardan kan gelmesidir. İdrardan kan gelmesi durumunda yapılacak tetkikler (Ultrason, MR, Tomografi vs.) bazen kaynağı ortaya koyamayabilir. Bu durumda yapılacak iş Sistoskopi ile idrar kesesini ve böbreklerden gelen idrar rengini gözlemektir. Sistoskopi bu amaçla çok kullanılan ve kullanılması gereken bir yöntemdir.

Sistoskopinin Önemi

Mesane Kanseri (Mesane Tümörü) Takiplerinde Sistoskopinin Yeri ve Önemi

Genç Erkeklerde İdrar Yapamama ve Tedavisi

Düşük evreli (yüzeyel) mesane tümörlerinin takibinde Sistoskopi işlemini ihmal etmemek gerekir. Aşağıdaki videoda; Sistoskopi takibini 6-9 ay ihmal etmiş ve ultrason, MR’ın gösteremediği yeni oluşum göstermiş mesane tümörleri görülmektedir. Bu tümörleri erken evrede yakalayıp ortadan kaldırmak gerekir.

Sistoskopi Nedir Ne İşe Yarar? Prof. Dr. Tahir Karadeniz açıklamalarda bulunuyor.

Radikal Sistektomi Ameliyatı Mesane Kanseri ve Yapay Mesane

Bu makale EAU (Avrupa Üroloji Birliği) AUA (Amerikan Üroloji Derneği’nin) 2022 yılı güncellemelerine göre düzenlenmiştir.

BASIN

Prof. Dr. Tahir Karadeniz, ulusal gazeteler ve konuk olduğu televizyon programlarında ürolojik hastalıklar ve kanserler hakkında bilgiler veriyor.

Haberler ve Programlar Gazete Teşekkürleri

Hasta Görüşleri

Biz ileri evre böbrek tümörü ameliyatı olduk ve sıkıntılı olacağını düşündüğümüz süreç su gibi aktı geçti Tahir hocanın sayesinde minettarız kendisine. Gözünüz kapalı gönlünüz rahat Tahir hocaya emanet edebilirsiniz kendinizi çok çok teşekkür ediyorum. Sevgiler saygılar hocam 💐💐💐

Ezgi Aslan

23.03.2022

Başkalarına rahatlık ve şifa vermek için kendinizden çok şey veriyorsunuz. Bugün değil her zaman onurlandırılmayı hak ediyorsunuz. Geçen yıl bu gün bize hayatımızı yeniden verdiniz. Ömür boyu minnettar olacağız. Rabbim size sağlıklı uzun bir ömür versin. Çok teşekkür ederiz 🙏🏻 Hatice Bayram Alyagut. Saygı ve sevgilerimizle… İyi günler diliyoruz.

Bayram Alyagut

16 Şubat 2022

Bu gün tam 1 yıl oldu hayatımı değiştirdiniz onca yıl çektiğim çilem sayenizde son buldu kimse bana umut olmazken siz hem umut hem destek oldunuz hakkınızı asla ödeyemem.Her kızın bi kahramanı var derler benim kahramanım sizsiniz hocam,ömrünüz sağlıklı ve uzun olsun benim için çok değerlisiniz . Bana bir sürü hastanız mesaj atıyor hepsine tek tek dönüş yapıp sizi ve başarınızı anlatıyorum gururla 🙏🏻❤️

Gülbeyaz Aydın

1 Şubat 2022

Daha fazla hasta görüşü
Geri
0532 572 1376
0532 572 1376
Prof Dr TahirKaradeniz
prof.dr.tahirkaradeniz
Hasta Hikayeleri