Mesane Hastalıklarının içinde bir tek Mesane Kanseri geç kalınır ve doğru tedavi edilmez ise hayatı tehdit eder. Sitemizde Mesane kanseri, Kadınlarda mesane kanseri, Yüksek riskli mesane kanseri ve Yapay mesane bölümlerinde detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
Kısaca: Mesane kanserinin en sık rastlanan belirtisi idrardan kan gelmesi (Hematüri), İkinci sıklıkta görülen belirtisi İdrar yaparken yanma (Dizüri) dir.
Böyle bir belirti ile karşılaşıldığında ilk yapılacak şey Üriner Sistem ya da Tüm Batın Ultrasonu ya da Haplı Tüm Batın BT’dir. Bu radyolojik tetkiklerde Mesanede kitle görülür, bu kitlelerin %98’i kanserdir. Ancak hem bu kitlenin çıkarılması hem de neyle karşı karşıya olduğumuzu bilmek amacıyla vakit kaybetmeden TUR Tm dediğimiz ameliyatın yapılması gerekir. Bu ameliyat kameralı sistem ile erkekte penis ucundan; kadında dış ıdrar deliğinden girerek mesanede görülen kitle tamamen çıkarılıp patolojik incelemeye gönderilir.
Patoloji sonucuna göre tümör Düşük dereceli (Low Grade) Mesane tümörü ya da Yüksek dereceli (High Grade) mesane içinde derinliği değişen mesane tümörüdür.
Düşük Dereceli Tümörler gelmiş ise: de her 3 ayda bir Sistoskopi yapılarak yani kamera ile mesaneye girilerek yeni oluşmaya başlayan tümörler yok edilir. Bunlarda 3 ay sonra Mesane içine tek doz kemoterapi ilacı vermek tekrarlama oranını azaltır.
Yüksek Dereceli Tümörler: Bunlar patoloji raporuna göre Ta seviyesine kadar derinleşmiş ya da T1 seviyesine kadar derinleşmiş ya da T2 seviyesine kadar derinleşmiş yüksek dereceli tümörler olabilir. Ta seviyesi tümörün mesane içinde en az derinleştiği tabakadır, böyle bir patoloji TUR Tm ameliyatı sonrası alınan dokunun patoloji sonucu Ta seviyesinde Yüksek dereceli tümör söz konusu ise ilk TUR Tm ameliyatından 4-6 hafta sonra yeniden aynı şekilde TUR Tm ameliyatı yapılır, buna re–TUR Tm denir (Bkz. yüksek riskli mesane tümörleri)
T1 seviyesi mesanede Ta seviyesinin daha derinidir, kas tabakasından bir önceki tabakadır. TUR Tm ameliyatı sonucu patoloji sonucu T1 yüksek dereceli tümör gelmiş ise ve mesanedeki tümörün çapı 3 cm den küçük ve tek bir tümör ise re-TUR Tm yani 4-6 hafta sonra yeniden TUR Tm Ameliyatı yapılır. Eğer patoloji raporu yüksek dereceli tümör ise ama mesanedeki tümörün hacmi çok fazla ise direkt Radikal Sistektomi dediğimiz mesanenin çıkarıldığı ameliyatı yapmak hayat kurtarıcı olabilir.
T2 seviyesi mesanedeki kas tabakasıdır, TUR Tm sonucu patoloji raporu T2 Yüksek dereceli yani kas tabakasına girmiş bir tümör olarak gelmiş ise hemen MR, PET, BT gibi radyolojik tetkiklerle yayılım (metastaz) olup olmadığı araştırılır, lenflere veya uzak organlara bir yayılım saptanmış ise önce kemoterapi tedavisi uygulanır, kemoterapi bittikten sonra Radikal Sistektomi Ameliyatı yapılır, eğer yayılım saptanmamış ise derhal Radikal Sistektomi yapılır.