Kimlere “Nörojen Mesane“ Tanısı Konur? Bu Tanı Gerçekten Doğru mudur?
İDRAR YAPMADA GÜÇLÜK ÇEKEN VE BU NEDENLE MESANE İÇİ BASINCI YÜKSEK OLAN HASTALARI BİR MÜDDET SONRA BÖBREKLERİ RİSK ALTINA GİRECEK VE UYGUN TEDAVİ YAPILMAZ İSE BÖBREK YETMEZLİĞİ GELİŞECEKTİR, MESANE İÇİ BASINCIN ÇOK YÜKSEK OLMASI BÖBREKLERİ BOZAR.
ANCAK İDRAR YAPMADA GÜÇLÜK ÇEKEN, RAHAT YAPAMAYAN HASTALARA “NÖROJEN MESANE“ TANISI KOYMAK İÇİN HASTANIN BEYİN YA DA OMURGASININ KAZA SONUCU TAHRİP OLMASI, YA DA DOĞUŞTAN BEYİN HASARLI DOĞMUŞ OLMASI YA DA YUKARIDAKİ HASTALIKLARDAN BİRİNE SAHİP OLMASI GEREKIR. BU HASTALARA NE YAZIK Kİ ÇOK KOLAY “NÖROJEN MESANE” TANISI KONMAKTA VE İDRARINI YAPAMAYAN HASTALAR HEMEN “TAK (TEMİZ ARALIKLI KATETERİZASYON) DENİLEN KENDİ KENDİNE GÜNDE 4-6 KEZ SONDA TAKARAK İDRARINI BOŞALTMA TEDAVİSİ ÖNERİLMEKTEDİR.
ANCAK KAZA VE BEYİN HASARI OLMAYAN HASTALARA BU TANIYI KOYMADAN ÖNCE ÇOK DETAYLI ÜROLOJİK MUAYENE, ÇOK TECRUBELİ MERKEZDE URODİNAMİ TESTİ VE GENEL ANESTEZİ ALTINDA SİSTOSKOPİ YAPMAK GEREKİR. BURADA TEKRAR VURGULAMAKTA YARAR VAR: YUKARIDA BAHSEDİLEN HASTALIKLARI OLMAYANLAR, TRAFİK KAZASI, DÜŞME VS. OLMAYAN, OMURGA VE BEYİN TRAVMALARI OLMAYAN İNSANLARIN İDRAR BOŞALTMAK İÇİN KENDİ KENDİNE GÜNDE 4-6 KEZ SONDA TAKMASINA, YANİ TAK’A GEREK YOKTUR.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Nörojen Mesane Hastalarında Doğru Tanının Önemi